5 makkelijke tips om jouw organisatie te verduurzamen

datum

Wil jouw organisatie zich actiever gaan inzetten op het gebied van duurzaamheid? Dan hebben wij 5 tips waarmee jij jouw organisatie gemakkelijk kan verduurzamen. 

 

1. Zero waste policy

Om afval te kunnen verwerken worden er grondstoffen en energie gebruikt. Daarnaast is het vervuilend en trekt het ongedierte aan. Hierdoor heeft het een negatieve invloed op de leefbaarheid en het milieu. Het kantoor is een plek die gemakkelijk te veranderen is naar een zero waste policy. Maak gebruik van herbruikbare flessen, glazen en koffiekopjes. Bied je gasten koffie aan in een kopje in plaats van koffiebekertjes. Want ook deze papieren bekers bevatten vaak een verscholen laagje (niet recyclebaar) plastic. Daarnaast kunnen medewerkers hun maaltijd meenemen in herbruikbare bakjes en nee zeggen tegen de plastic boterhamzak. Motiveer je medewerkers om gezamenlijk te streven naar een zero waste office! Je zal zien dat werknemers elkaar snel volgen met gebruik van herbruikbare alternatieven.

 

2. Milieuvriendelijke verpakkingen

Je organisatie verduurzamen begint bij het bekijken van de dagelijkse processen. Verstuur jij producten? Zorg er dan voor dat je gebruikmaakt van milieuvriendelijke verpakkingen. Weg met single-use plastic, kies voor een milieuvriendelijker alternatief zoals papier, karton of biologisch afbreekbare opvulmaterialen. 

 

3. Duurzame bronnen 

Koop jij producten in? Zorg er dan voor dat deze producten op een duurzame manier worden geproduceerd. Op deze manier voer je duurzaamheid door in je hele bedrijfsketen en niet alleen op het kantoor. Kan je lokaal inkopen in plaats van het buitenland of in bulk zodat het in verhouding minder vaak getransporteerd hoeft te worden? Dan zijn dit ook goede stappen richting een groene bedrijfsketen.

 

4. Isolatie en groene stroom 

Het goed isoleren van je bedrijfspand zorgt ervoor dat er minder energie verbruikt hoeft te worden voor het opwarmen of koel houden van de ruimtes. Je kunt ervoor zorgen dat je energieverbruik afkomt van een groene bron. Dit kan door bijvoorbeeld energie in te kopen bij een duurzame leverancier, of het zelf opwekken van de energie. 

 

5. Elektrisch rijden

Hebben je werknemers een auto van de zaak? Dan kan je ervoor kiezen een elektrische oplossing aan te bieden. Elektrisch vervoer heeft een positief effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat. Elektrische auto’s stoten helemaal geen schadelijke stoffen uit of zijn aanzienlijk minder schadelijk en helpen de CO2-uitstoot te verminderen.

 

Sommige stappen zullen meegenomen worden in de langtermijnvisie, maar veel stappen kunnen ook direct worden ondernomen. Op deze manier hoef je niet te wachten met verduurzamen van je organisatie, maar kun je vandaag nog beginnen met het realiseren van een groener bedrijf.

ook interessant: