Plastic flessen
5 redenen waarom recyclebaar plastic niet duurzaam is

datum

Recyclen betekent stoffen uit afval halen en die opnieuw gebruiken. Tegenwoordig is een deel van al het plastic op de markt recyclebaar. Het recyclen van plastic is niet slecht, maar het is ook niet zo duurzaam als bedrijven je graag doen geloven. Recyclen is beter voor het milieu dan het storten of verbranden van ongesorteerd afval, maar er zitten ook keerzijdes aan recyclen.

1. 91% van al het plastic wordt niet gerecycled

We denken vaak een goede bijdrage te leveren door bijvoorbeeld te drinken uit een recyclebaar plastic flesje. Onderzoek toont aan dat maar 9% van het plastic op aarde ook daadwerkelijk wordt gerecycled. Dat betekent dat 91% van het plastic afval als nog op andere plaatsen terecht komt.

2. Plastic alsnog in de natuur en oceaan

91% van het (recyclebaar)plastic belandt alsnog als nog in de natuur, oceaan of wordt uiteindelijk verbrand. Dit resulteert in vervuiling met impact op zowel het leefklimaat van mens als dier. Jaarlijks sterven er meer dan 100 miljoen dieren in de oceaan door vervuiling van plastic.

3. Illegaal transport

Europa transporteert een deel van het plastic afval naar niet westerse-landen. ‘In deze landen wordt het plastic in de open lucht gestort en ongecontroleerd verbrand. Daarbij komen schadelijke stoffen, restanten plastic en microplastics vrij die de akkers en oppervlaktewateren vervuilen en niet alleen het milieu maar ook de gezondheid van de lokale bevolking aantasten,’ blijkt uit onderzoek van Plastic Soup Foundation. Nederland is Europees koploper als het gaat om het transporteren van plasticafval naar het buitenland. In 2021 was ons land de grootste exporteur van plasticafval naar niet-OESO-landen.

4. Recyclen kost veel energie

Om plastic te kunnen recyclen moet het eerst worden verzameld. Hierna moet het worden getransporteerd naar een verzamelstation waar het recyclebare plastic wordt gescheiden van niet recyclebaar. Daarna wordt het getransporteerd naar een sorteer station waar verschillende soorten plastic worden gescheiden. Vervolgens wordt het plastic bewerkt naar een nieuw bruikbare soort, die daarna weer getransporteerd kan worden voor nieuwe productie.

De keten van recyclebaar naar gerecycled plastic bestaat uit verschillende stappen die nieuwe grondstoffen gebruiken om oude te recyclen. Ondanks dat recyclen een beter alternatief is dan nieuwe productie, komt er als nog veel schadelijke energie vrij tijdens het proces.

5. Greenwashing

Grote merken zoals Unilever en Coca-Cola doen alles in hun macht om extra groen over te komen en de consument te overtuigen dat zij een goede bijdrage leveren aan wereldverbetering. Dit terwijl zij tot de grootste vervuilers van de wereld behoren en maar een heel klein deel van hun producten daadwerkelijk recyclen.

Door recyclebare flessen in te zetten als duurzaam marketingmiddel wordt de consument misleid. Coca Cola is verantwoordelijk voor het meeste plastic zwerfafval in de natuur. “Door voort te gaan met het massaal produceren van wegwerpplastic voor hun producten maken deze multinationals zich schuldig aan het vervuilen van de aarde op een ongekend grote schaal. Het is de hoogste tijd dat ze hun verantwoordelijkheid erkennen en stoppen met het afschuiven van de schuld op consumenten,” aldus de Global Coordinator van Break Free From Plastic.

ook interessant: