Waarom recycling niet de oplossing is

datum

Je maakt gebruik van recyclebare plastic frisdrankflesjes die je na het drinken van je verfrissende drankje scheidt bij het plasticafval, zoals je doet met al het plastic dat je verbruikt. Goed bezig! Toch? 

 

Tegenwoordig zijn de meeste plastic drinkflesjes gemaakt van recyclebaar plastic. Dat dit plastic gerecycled kan worden is een hele goede ontwikkeling ten opzichte van een decennia geleden. Maar dat deze flesjes recyclebaar zijn, betekent niet dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Maar 9% van al het recyclebare plastic ter wereld wordt ook daadwerkelijk gerecycled, blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. 

 

Recyclebaar? 91% wordt niet gerecycled

Het klinkt misschien onwerkelijk, maar het betekent dat 91% van het recyclebare plastic op de vuilnisbelt of in de zee belandt. Vaak belandt het ook nog eens op een vuilnisbelt in het buitenland. Dat betekent dat jouw recyclebare fles niet wordt gerecycled en ook nog eens moet worden vervoerd om vervolgens in het buitenland te belanden. 

De groeiende vuilnisbelt vol plastic is om deze reden ook niet direct toe te wijzen aan de consument. Door het recycle icoon toe te voegen aan plasticflessen geven multinationals de consument het idee dat zij een goede bijdragen leveren aan de strijd tegen milieuvervuiling. 

 

Bewust worden van het feit dat recyclebaar plastic in de meeste gevallen niet wordt gerecycled maar in het buitenland op de vuilnisbelt belandt, kan een positieve impact leveren op ons consumenten gedrag. Geen single-use of recyclebaar plastic gebruiken is nog altijd de beste oplossing om de toenemende vervuiling en plastic-soep tegen te gaan. 

 

Op naar een verpakkingsvrije leefomgeving

Het klinkt misschien als een grote stap om plastic te schrappen uit je dagelijkse routine. Het heeft wat aanpassingen nodig, maar is tegenwoordig gemakkelijker te realiseren! Er bestaan verpakkingsvrije winkels waar je zowel online als offline boodschappen kunt bestellen. Ook voor op school en kantoor bestaan er voorzieningen die het gemakkelijk maken om een plasticvrije bedrijfsvoering te realiseren. Een voorbeeld hiervan is de verpakkingsvrije iTapToo drankautomaat.

De automaat tapt frisdranken direct in jouw glas of herbruikbare fles, zodat jij kan genieten van een verfrissend drankje én een verpakkingsvrije omgeving. De frisdranken bevatten geen suiker en nare zoetstoffen, om naast een duurzame school- en werkomgeving ook te gaan voor een vitale omgeving. Hier lees je meer over wat een iTapToo automaat oplevert voor scholen en kantoren.

 

Nu je weet dat verpakkingsvrij de beste optie is, welke stap richting een duurzame wereld ga jij zetten?

More
articles