iTapToo: de duurzame drankautomaat van de toekomst

Plastic is enorm schadelijk voor het milieu. Daarom heeft de Nederlandse start-up iTapToo een verpakkingsvrije drankautomaat ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen hun eigen herbruikbare fles vullen met water in verschillende smaken. “Goed voor de planeet én voor de gezondheid”, zegt Daan Beuting, medeoprichter van iTapToo. KPN IoT maakt de automaat connected.

 

Een traditionele frisdrankautomaat met plastic flesjes is eigenlijk niet meer van deze tijd. Zo belanden de lege flesjes maar al te vaak tussen het restafval of op straat. Zo’n automaat moet ook wekelijks bijgevuld worden. Het transport van de frisdrank is eveneens schadelijk voor het milieu. En dan is er nog het gezondheidsaspect. Volgens het Voedingscentrum vergroot het drinken van suikerhoudende dranken de kans op overgewicht en veroorzaken producten met suiker tandbederf.

 

Tappen bij de automaat

 

Duurzaam en gezond

De iTapToo-automaat is geboren vanuit de overtuiging dat het ook anders kan. Deze drankautomaat vult herbruikbare flessen en rekent zo af met plastic verpakkingen. Tegelijkertijd biedt deze een gezond alternatief voor frisdrank. De automaat mengt gefilterd en gekoeld leidingwater met verschillende smaken droogmix. Zo ontstaat een verfrissende drank die licht gezoet is met stevia-extract, maar géén suiker bevat. Met slechts 1 doos van 6 kilo poeder kunnen circa 1500 herbruikbare flessen worden gevuld.

Beuting: “Steeds meer mensen nemen hun eigen waterfles mee naar school of werk. Maar soms heb je behoefte aan iets met meer smaak. Onze automaat slaat de brug tussen de herbruikbare fles en frisdrank. Sommige klanten vinden vooral duurzaamheid belangrijk. Zij willen hun ecologische footprint verkleinen en zien de vitaliteit van werknemers als een bonus. Voor andere klanten is de automaat in de 1ste plaats een hulpmiddel om mensen gezond te houden.”

 

Productie van start

Elk bedrijf kan een automaat leasen, maar de start-up ziet vooral kansen in het onderwijs. “Onderwijsinstellingen willen af van plastic afval en van ongezonde frisdrank. Zij verplichten de cateraar om gratis water aan te bieden. Maar cateraars verdienen goed aan de verkoop van frisdrank en moeten dat compenseren. Onze automaat helpt hierbij. Leerlingen betalen wel wat minder per drankje, maar de cateraar pakt alsnog een mooie marge én opereert duurzamer. Zo creëren we een win-winsituatie voor alle partijen.”

Na een succesvolle pilotfase, onder andere bij Fontys Hogescholen, begint nu de grootschalige productie. Beuting benadrukt dat de automaat in Nederland wordt geassembleerd. “Het zou goedkoper zijn om alles in China te laten doen, maar duurzaamheid staat bij ons voorop.” De eerste batch van 100 automaten vindt de komende maanden zijn weg naar verschillende klanten. Vanwege de grote belangstelling wordt nu al een 2e productieserie voorbereid van nog eens 250 automaten.

 

frisdrank smaken automaat

 

Interne processor

Een belangrijk kenmerk is dat de automaat connected is. “In de catering draait alles om data”, vertelt Beuting. “Cateraars willen inzicht hebben in het verbruik en snel kunnen acteren op storingen.” Toch was het aanvankelijk niet de bedoeling om de automaat meteen connected te maken. “Wij weten hoe waardevol dit is, maar we dachten dat dit een duur en tijdrovend traject zou worden. Gelukkig kwamen we toen in contact met KPN IoT.”

KPN IoT kon de automaat makkelijk en snel aansluiten op internet. “De interne processor is via een USB-interface gekoppeld aan een KPN Things Router. Met behulp van de router kunnen we de machine overal connected maken. We kunnen deze verbindingen op afstand beheren en zijn hierdoor onafhankelijk van klantnetwerken. Via de router worden de data van de machine doorgestuurd naar KPN Things, het IoT-platform van KPN. Van daaruit kunnen we de data inzichtelijk maken in een portal.” Die portal wordt momenteel ontwikkeld door Valid. “KPN IoT bracht ons met Valid in contact en daar zijn we heel tevreden over.”

 

Voordelen van connectiviteit

De ondernemer is enthousiast over de mogelijkheden. “Nu moeten onze klanten nog handmatig droogmix bestellen, maar vanaf volgend jaar gaat dat automatisch. Wij krijgen dan een melding als het poeder bijna op is en sturen direct nieuwe voorraad. Ook in het geval van een storing kunnen we straks proactiever handelen. In de automaat zitten sensoren die de meest voorkomende storingen detecteren. Door op afstand te monitoren kunnen we bij een mogelijke storing direct een monteur sturen, nog voordat de klant doorheeft dat er iets mis is.”

Verder geeft de portal klanten inzicht in het verbruik. “Je ziet bijvoorbeeld hoe goed een automaat loopt en welke smaken en sterktes het populairst zijn. Op basis daarvan kun je de verkoop optimaliseren. Daarnaast is het mogelijk om een duurzaamheidsrapport aan te maken. Hoeveel ton CO2-uitstoot en hoeveel plastic flesjes heb je de afgelopen maand bespaard met de automaat? We moedigen ook aan om deze cijfers online te delen. Zo kan een cateraar of ander bedrijf zich als duurzaam profileren.”

 

Nauwe samenwerking

Beuting noemt de samenwerking met KPN IoT bijzonder waardevol. “Hun rol gaat veel verder dan het leveren van betrouwbare connectiviteit. KPN IoT kijkt naar de gehele IoT-keten ‒ van hardware tot data-integratie ‒ en koppelt ons aan de juiste partners. Dankzij de strakke begeleiding van KPN IoT verloopt alles veel vlotter dan we hadden gedacht. Je voelt dat ze in ons product geloven. We doen dit echt samen. En als we straks hopelijk duizenden automaten hebben staan, plukken we daar ook samen de vruchten van.”

KPN IoT ondersteunt iTapToo ook op andere manieren. Zo heeft het de start-up met succes voorgedragen voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Ook loopt er een pilot met de automaten binnen KPN zelf. “Als start-up staan wij nog aan het begin van onze reis. De steun van een gevestigde partij als KPN is ontzettend belangrijk, want het vergroot onze geloofwaardigheid richting de markt. Het is een bevestiging dat we met dit product goud in handen hebben.”